Καλώς ήρθατε ! Ορισμένες κατηγορίες περιεχομένων δεν λειτουργούν προσωρινά, ή δεν είναι "πλήρεις". Foreigners are kindly requested to click : "Translated" at the above table of contents.

Γιαουρτλού

Γιαουρτλού
( Σουτζουκάκια με σάλτσα ντομάτας και γιαουρτοσός )

Το γιαουρτλού είναι σχετικά ασυνήθιστο φαγητό αλλά ιδιαίτερα νόστιμο επειδή προσφέρει ένα πολύ γευστικό contrast του ψητού ( και ελαφρά «καψαλισμένου» κιμά ) με την άμεση προσθήκη δύο πολύ πικάντικων όσο και διαφορετικών σος ( ντομάτας & γιαουρτιού ). Βέβαια κάτι τέτοιο προϋποθέτει έγκαιρη προετοιμασία και φροντίδα, δηλαδή να έχουμε ζυμώσει από την προηγουμένη τον κιμά, και οι σάλτσες τόσο της ντομάτας όσο και του γιαουρτιού να είναι έτοιμες τη στιγμή που θα βγάζουμε τα σουτζουκάκια από την σχάρα ή το grill.

Υλικά    ( για 8-10 μερίδες )
Για το μείγμα του κιμά :

1 ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
400 γραμμ.( 2 κουτιά ) γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
½ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα ( για τον κιμά )
1 αυγό
2 κουτάλια σούπας-κοφτά αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού-κοφτό λευκοπίπερο

Σημείωση :
Η μάζα του κιμά μπορεί φυσικά να γίνει με τον «κλασσικό» τρόπο που εφαρμόζει κάθε νοικοκυρά.(δηλαδή με ψωμί ) Στην προκειμένη συνταγή παραλείπεται ωστόσο σκόπιμα το λάδι, το κρεμμύδι κλπ , γιατί θα προστεθεί η σος που έχει γιαούρτι και σκόρδο.

Για την σάλτσα της ντομάτας :
1 ½ περίπου κιλό ντομάτες φρέσκες-ώριμες στον τρίφτη χωρίς τη φλούδα ή αντίστοιχη ποσότητα αποφλοιωμένα ντοματάκια κονσέρβας ( 2 κουτιά των 400 γραμμ.. )
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα ( πούδρα κόκκινου γλυκού πιπεριού )
1 κουταλάκι γλυκού-κοφτό ζάχαρη
½ κύβο/ή ζωμό βοδινού + ½ λαχανικών
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι + 1 του γλυκού λευκοπίπερο

Για τη γιαουρτοσός :
600 περίπου, γραμμ. γιαούρτι-αγελαδινό-στραγγιστό
5 σκελίδες σκόρδου πρεσαρισμένες
1 κουταλιά σούπας-κοφτή αλάτι
2-3 κουταλάκια ξύδι ( καλύτερα, αν υπάρχει : με estragon )
Και για το γαρνίρισμα :
3 κρεμμύδια-ξερά κομμένα σε ροδέλες
½ ματσάκι μαϊντανό μόνο φύλλα ψιλοκομμένα

Ετοιμασία
Σε ανάλογη λεκάνη αναμειγνύετε και ζυμώνετε καλά τον κιμά με τα υλικά του.
Προσοχή : Τον κιμά με αυτό το μείγμα ( επειδή δεν μπαίνει καθόλου ψωμί και δουλεύεται μόνο με γάλα ) το ετοιμάζετε από την προηγουμένη μέρα και το τοποθετείτε ξέσκεπο στο ψυγείο μέχρι και 24-30 ώρες, για να τραβήξει καλά ώστε να μπορείτε να το πλάσετε.
Την επομένη, πλάθετε σουτζουκάκια-κλασσικά, δηλαδή στενόμακρα, και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα αλειμμένη με λίγο ελαιόλαδο ( ώστε να μην κολλάνε όταν θα τα παίρνετε απαλά για ψήσιμο, ή θα τα γυρίσετε στον φούρνο ) και την βάζετε στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Στην αρχή μπαίνει η ντομάτα να τραβήξει καλά και στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της, δηλαδή τους ζωμούς, τον τοματοπολτό, την πάπρικα, αλάτι/πιπέρι και τη ζάχαρη, να πάρει και με αυτά μία βράση ώσπου να δέσει.
Ετοιμάζετε την σος του γιαουρτόσκορδου, ανακατεύοντας καλά το γιαούρτι με το πρεσαρισμένο σκόρδο, το αλάτι και το ξύδι.
Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αφού είστε έτοιμοι με τα παραπάνω, ψήνετε τα σουτζουκάκια στα κάρβουνα, ή σε ηλεκτρική σχάρα, ή στο grill ( ανάλογα τί διαθέτετε και τί σας βολεύει ) περίπου από 5-6΄ λεπτά πάνω-κάτω..
Έχοντας έτοιμα τα πιάτα και ζεστή τη σάλτσα ντομάτας σερβίρετε σε τρείς φάσεις. Πρώτα : βάζετε σε κάθε πιάτο 4-5 σουτζουκάκια. Αμέσως μετά : τα περιχύνετε με τη σάλτσα της ντομάτας και τελευταία : απλώνετε σε κάθε σουτζουκάκι μια κουταλιά σούπας-κοφτή γιαουρτοσός που αυτή - καθώς ζεσταίνεται, θα ρευστοποιηθεί περισσότερο και θα αναμειχθεί με την σάλτσα της ντομάτας.
Από 'πάνω γαρνίρετε σκορπώντας τις ροδέλες του κρεμμυδιού με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Το γιαουρτλού πάει εξ' ίσου καλά ( λόγω σκόρδου ) και με ρετσίνα, αλλά και με ένα ροζέ ξηρό (sec) Αμυνταίου ή «ακακίες» - Κυρ-Γιάννη και συνοδεύεται καλύτερα με πράσινη σαλάτα.
----------------------------------------------------------------------------------
Σημείωση
Μερικά από τα μαγαζιά που φτιάχνουν γιαουρτλού το σερβίρουν τοποθετώντας-πρώτα στο πιάτο μια μεγάλη φρυγανισμένη φέτα ψωμί. Αυτό ( κατά τη γνώμη μου ) δεν «προσθέτει» τίποτε – μάλλον αφαιρεί ... Άλλωστε όποιος θέλει : τρώει ψωμί, ή κάνει ... «παπάρα» μόνος του !

 

Γονική Κατηγορία: Γαστρονομια
Κατηγορία: ΣΥΝΤΑΓΕΣ