Καλώς ήρθατε ! Ορισμένες κατηγορίες περιεχομένων δεν λειτουργούν προσωρινά, ή δεν είναι "πλήρεις". Foreigners are kindly requested to click : "Translated" at the above table of contents.
Μακεδονική σαλάτα ( για ρακή, ούζο, ή τσίπουρο )
Πρόκειται για μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη σαλάτα που «τραβάει ποτό» και αποτελεί έναν συνδυασμό μελιτζανοσαλάτας και τυροκαφτερής με προσθήκη 1-2 αυγών. Έχει «δουλειά» αλλά η ιδιαίτερη γεύση της αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο !...
ΥΛΙΚΑ
4-5 μελιτζάνες μεγάλες στρογγυλές ( φλάσκες )
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1 πράσινη γλυκιά πιπεριά ( για γεμιστά )
1 πράσινη γλυκειά πιπεριά μακρουλή "κέρατο"
1 πράσινη πιπεριά καυτερή ( προαιρετική )
1-2 αυγά βρασμένα πολύ σφιχτά
300 περίπου γραμμ. φέτα σκληρή
1 περίπου φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
6-7 κουταλιές σούπας ξύδι
Χυμό από ½ λεμόνι
2-3 κοφτές κουταλιές σούπας αλάτι
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ψήνουμε μελιτζάνες και πιπεριές αφού τρυπήσουμε τις μελιτζάνες σε 5-6 σημεία με το πηρούνι. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για ψήσιμο στα κάρβουνα, τότε ο αμέσως καλύτερος τρόπος είναι να ψηθούνε κατευθείαν πάνω στα μάτια της κουζίνας. Φυσικά μπορούμε να ψήσουμε και στο grill. Μόλις ψηθούν καλά, ιδιαίτερα οι μελιτζάνες για να περάσει ως μέσα τους η μυρωδιά του καμένου, βάζουμε αμέσως τις πιπεριές σε νάιλον σακούλα για 5-10' λεπτά, γιατί έτσι μετά βγαίνει καλύτερα η φλούδα τους. Κόβουμε από' πάνω την καμένη πέτσα από τις μελιτζάνες, παίρνουμε μ' ένα κουτάλι σούπας μόνο την ψίχα τους και τη βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει, ρίχνοντας αμέσως από 'πάνω τους το χυμό του λεμονιού. Τρίβουμε στο χονδρό του τρίφτη το αυγό και τη φέτα. Ετοιμάζουμε μια κούπα για να δουλέψουμε την μάζα.
Βγάζουμε από το νάιλον τις πιπεριές, κόβουμε το κοτσάνι, τις ξεφλουδίζουμε όσο παίρνει, ιδίως τα καψαλισμένα μέρη, και βγάζουμε τους σπόρους ( όπως και τους πολλούς σπόρους από τη μάζα της μελιτζάνας ) και τις ψιλοκόβουμε "νυχάκι¨". Στη συνέχεια κόβουμε, λιανίζουμε ( οριζόντια-κάθετα ) την μάζα από τις μελιτζάνες. ή την χτυπάμε σε ταψάκι με ένα-αν έχουμε, ξύλινο σφυρί > να σπάσει κάπως : να πολτοποιηθεί και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κομμάτια πιπεριές και τέλος βάζουμε όλη αυτή την μάζα σε μια ανάλογη κούπα, για να την "δουλέψουμε" : αφού αλατίσουμε ( καλά ) την μάζα από τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνέχεια όσο προσθέτουμε το τυρί και το αυγό, ρίχνοντας σταδιακά το λάδι και το ξύδι όσο να "δέσει" κάπως σε "υφή" σαν της μελιτζανοσαλάτας. Προσοχή στο λάδι, σταδιακά : μη γίνει λιπαρή και "αμολάει".
Στο σερβίρισμα στην πιατέλα : πασπαλίζουμε - αν θέλουμε, λίγα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προαιρετικά : στη σαλάτα αυτή μπορούμε μέσα στη μάζα να πρεσσάρουμε λίγες ( 1 - 2 , το πολύ ) σκελίδες σκόρδου και να ανακατέψουμε καλά. Γίνεται ακόμα πιο πικάντικη.