Καλώς ήρθατε ! Ορισμένες κατηγορίες περιεχομένων δεν λειτουργούν προσωρινά, ή δεν είναι "πλήρεις". Foreigners are kindly requested to click : "Translated" at the above table of contents.

Πέννες

Πέννες  (pasta) με sauce βότκας

ΥΛΙΚΑ ( για 6 περίπου μερίδες ) 

1 κουτί πέννες, κατά προτίμηση Penne Rigate της Barilla, όχι τρίχρωμες :  τις απλές
1,5 μικρό κουτί : 750 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας τύπου Pomi , ΜΙΣΚΟ κλπ
1 μικρό κουτί 200 γρ. κρέμα γάλακτος
1,5 λεπτή φέτα ( περίπου 100 γρ.) καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο : 1Χ1 εκ.
1 μεσαίο κρεμμύδι ( ξερό ) ψιλοκομμένο στον τρίφτη ή στο blender
200 γρ. περίπου παρμεζάνα , ( ή κεφαλοτύρι, ή παλιά-σκληρή γραβιέρα ), στο «χοντρό» του τρίφτη
1 «σφηνάκι» βότκα ( περίπου 50-60 γρ. )
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη
Καλαμποκέλαιο...
Αλάτι, πιπέρι...

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1) Σοτάρουμε τα μικρά κομματάκια του μπέικον και σβήνουμε με το σφηνάκι της βότκας. Συνήθως ανάβει για λίγο ( όπως στα φλαμπέ ).Το σηκώνουμε τότε από τη φωτιά και το αφήνουμε στο πλάι.

2) Σε μια ανάλογη κατσαρόλα αδειάζουμε το 1,5 κουτί ( 750 γρ.) του συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας, προσθέτοντας ελάχιστο νερό ( 1 φλυτζάνι του καφέ  ), να πάρει μια καλή βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράζει για να τραβήξει προσθέτοντας αλάτι ( περίπου 1 κοφτή κουταλιά σούπας ), τη ζάχαρη, λίγο λευκοπίπερο, ανακατεύοντας πότε-πότε να μην κολλήσει. Μετά 5-10' λεπτά, όταν θα έχει «δέσει» κάπως, ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος, δυναμώνοντας λίγο τη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να πάρει μια βράση ακόμα και με την κρέμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο μείγμα το κρεμμύδι και το μπέικον,ανακατεύοντας πολύ καλά και σβήνουμε.

3) Έχουμε ήδη τρίψει την παρμεζάνα σε ένα μπολ.

4) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι, μόλις αρχίσει να βράζει : ρίχνουμε όλο το κουτί με τις πέννες, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσουν 6'-7' λεπτά. Όχι παραπάνω. Σβήνουμε και στραγγίζουμε σε μεγάλο τρυπητό στον νεροχύτη. Στη συνέχεια :  α) Τα ξεπλένουμε καλά με νερό ,  β) Ρίχνουμε λίγο καλαμποκέλαιο, περίπου 2 κουταλιές της σούπας, ανακατεύοντας καλά-καλά  και  γ)  Τα ξεπλένουμε πάλι με λίγο νερό.

5) Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, εάν θέλουμε όλη την ποσότητα, δηλαδή για 6-7 άτομα, ζεσταίνουμε σε ανάλογη κατσαρόλα τις πέννες μαζί με την σάλτσα ανακατεύοντας  πολύ καλά συνεχώς.
Για την περίπτωση που θέλουμε μόνο 1 ή 2 μερίδες ζεσταίνουμε σε ένα ανάλογο τηγάνι ( ή και στα μικροκύματα ), προσθέτοντας για κάθε μερίδα μία κουτάλα ( της κουζίνας ) σάλτσα.
Τέλος : στην πιατέλα, ή σε κάθε πιάτο ( ανάλογα ) σκορπίζουμε από 'πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι.

Με τις πέννες ταιριάζει πολύ ένα ελαφρύ κοκκινέλι, όπως  λχ  περιοχής  Αμυνταίου, Σαντορίνης, ή Κρήτης.

 

Γονική Κατηγορία: Γαστρονομια
Κατηγορία: ΣΥΝΤΑΓΕΣ