Καλώς ήρθατε ! Ορισμένες κατηγορίες περιεχομένων δεν λειτουργούν προσωρινά, ή δεν είναι "πλήρεις". Foreigners are kindly requested to click : "Translated" at the above table of contents.

Ρεβύθια φούρνου

Ρεβύθια φούρνου (ψητά)
                                                                                                                                               ( χρόνος ψησίματος : 6 ½ έως 7 ώρες )
ΥΛΙΚΑ
Για 1 κιλό ρεβύθια ( αν δεν έχουμε φρέσκιας σοδειάς, τότε : «3 Άλφα» )
5-6 ξερά φύλλα δάφνης
7-8 κλωναράκια μικρά ( 6-7 εκ.) φρέσκου δενδρολίβανου
2 κρεμμύδια ξερά ( στο blender πολτοποιημένα με λίγο νερό )
1 χ.κουτί (500 g.) ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κύβο, ή καλύτερα : ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Φρέσκο χυμό ενός λεμονιού
2 κ. σούπας ξύδι ( καλύτερα με estragon ή δενδρολίβανο )
Αλάτι – πιπέρι
2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες ( «νυχάκι» )
2    »          πράσινες γεμιστών   »
1-2 καρότα ψιλοκομμένα ( σε λεπτές ροδέλες και μετά κομμένες στα 4 )
( & προαιρετικά : ½ πράσινη καυτερή πιπεριά, για όσους...αντέχουν ! )

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Α.
Βάζουμε, απ' την προηγουμένη, τα ρεβύθια να μουσκέψουν για 12-15 ώρες
Β.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς
Σε πήλινη ή σιδερένια «γάστρα» ( που να κλείνει καλά το καπάκι της ) κι αν δεν έχουμε τότε κλείνουμε καλά το ταψί ή το πυρέξ με αλουμινόχαρτο : βάζουμε ΟΛΑ τα υλικά ( εκτός από τις πιπεριές και τα καρότα ) ως εξής : στον πάτο σκορπίζουμε τη δάφνη και το δενδρολίβανο και ρίχνουμε από 'πάνω, στραγγισμένα, τα ρεβύθια, το ντοματοχυμό, το ζωμό λαχανικών, το λάδι, λεμόνι-ξύδι , αλάτι-πιπέρι και το ζουμί των κρεμμυδιών (απ' το blender). Ανακατεύουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ : μετά γεμίζουμε με νερό 2 έως 3 δάχτυλα πάνω από τα ρεβύθια
Ψήνουμε για 6 έως 6 ½ περίπου ώρες στους 150 βαθμούς στον πάτο του φούρνου πάνω στη σχάρα.
Γ.
Στις 6 ώρες όμως το ανοίγουμε για να βάλουμε τις πιπεριές και το καρότο ( που τα έχουμε ψιλοκόψει από πριν ) και ανακατεύουμε καλά. Και επίσης δοκιμάζουμε τα ρεβύθια, αν έχουν μαλακώσει.. Ελέγχουμε μήπως θέλει λίγο πρόσθετο νερό, ή αντίθετα : αν περισσεύει νερό θα το αφήσουμε στα τελευταία 15΄περίπου λεπτά ξέσκεπο.
Δ.
Ψήνουμε ανάλογα...για άλλα περίπου 30΄λεπτά
Μετά σβήνουμε το φούρνο και τ' αφήνουμε καμιά ώρα να τραβήξει...προτού το σερβίρουμε ( σε χλιαρή θερμοκρασία-δωματίου : chambré ).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σημείωση :
Ένα ταψί με 1 περίπου κιλό ρεβύθια βγάζει κάπου 10-12 μερίδες. Άμα κρυώσει μπορούμε να βάλουμε, αν περισσεύουν, κάποιες μερίδες και στην κατάψυξη.

Τα ρεβύθια στο φούρνο ήταν από παλιά ένα από τα Κυριακάτικα φαγητά στις Κυκλάδες, γιατί η προπαρασκευή και η παρακολούθησή τους είναι...τεμπέλικη ! Τα βάζεις όλα μαζί στο φούρνο : νωρίς το πρωί και είναι έτοιμα για το μεσημέρι, ή : αργά το βράβυ για το πρωί. Δηλαδή τα...ξεχνάς για εξήμιση ώρες και κοιμάσαι, ή κάνεις άλλες δουλειές.  

Γονική Κατηγορία: Γαστρονομια
Κατηγορία: ΣΥΝΤΑΓΕΣ