Καλώς ήρθατε ! Ορισμένες κατηγορίες περιεχομένων δεν λειτουργούν προσωρινά, ή δεν είναι "πλήρεις". Foreigners are kindly requested to click : "Translated" at the above table of contents.
Sauce ταρτάρ
Σερβίρεται :
• Για whisky ή & άλλα aperitif σε ένα μπολ με κουταλάκι του εσπρέσο για να την αλείφουν σε μικρά παξιμαδάκια ( μπουσέ ) ή κομμένο ψωμί σε μικρές μπουκιές , ή :
• 1 μεγάλη κουταλιά στο πιάτο, σαν συνοδεία ψητού κρέατος ή ψαριού.
ΥΛΙΚΑ ( για 2-3 περίπου "μερίδες εστιατορίου" )
1. 220 περίπου γραμμ. μαγιονέζα -απαλή ( soft ) – Πολύ καλή είναι η μαρκαρισμένη σαν «365» των Α/Β - Βασιλόπουλου.
2. 1 κουταλιά της σούπας-κοφτή μουστάρδα ανοιχτόχρωμη-soft ( κατά προτίμηση : French )
3. 7-8 ελιές Καλαμών δλδ. οβάλ-σκληρές ψιλοκομμένες «νυχάκι» ( σε μισό εκατοστό το κάθε κομμάτι ) , ή καλύτερα : αν βρείτε καθαρισμένες-κομμένες ροδέλες – χωρίς κουκούτσι από ελιές ( έχουν τα S/Markets, λχ τα A/B )
4. 9-10 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα κατά τον ίδιο τρόπο. Επειδή το μέγεθος απ' τις ελιές και τα αγγουράκια «παίζει» , η αναλογία, σαν μάζα, πρέπει να είναι : τα αγγουράκια σχεδόν διπλάσια από τις ελιές.
5. Μόνο ασπράδι-ψιλοκομμένο και αλατισμένο : από 2 αυγά βρασμένα πολύ σφιχτά ( αφού πρώτα φυσικά κρυώσουν ). --- > Καλό είναι τα κομματάκια απ' τις ελιές και απ' τα αγγουράκια να τα απλώσουμε για λίγα λεπτά σε ένα διπλό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
6. 1 κουταλάκι του γλυκού whisky.
7. 1 κουταλάκι του γλυκού γούστερ-σος ( Heinz-Worchershire). Τη λένε και «αίμα ελαφιού». Υπάρχουν στα S/Markets.
8. Μισό-κοφτό κουταλάκι του γλυκού λευκοπίπερο ( ή 7-8 στροφές από μύλο πιπεριού )
9. 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα chives * ( ή : αν βρείτε φρέσκα ακόμα καλύτερα, που τα ψιλοκόβετε με ένα ψαλίδι )
10. 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού «πούδρα» ταρτάρ ( cream of tartar )*
11. 4-5 σταγόνες λεμόνι
ΣΥΝΘΕΣΗ - ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Σε μια ανάλογη κούπα ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι καλά, εκτός από τις ελιές , που είναι καλύτερα να τις προσθέσουμε στο τέλος > πριν από το σερβίρισμα για να μην «αμολήσουν» Διατηρείται στο ψυγείο αρκετές μέρες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
* Στην Αθήνα έχουν τα Α/Β φάρου Ψυχικού, ή ο μικρός Α/Β στην οδό Σταδίου.
* Στη Θεσσαλονίκη έχει το delicatessen «Μπακάλικο» της οδού Κομνηνών.