Καλώς ήρθατε ! Ορισμένες κατηγορίες περιεχομένων δεν λειτουργούν προσωρινά, ή δεν είναι "πλήρεις". Foreigners are kindly requested to click : "Translated" at the above table of contents.

Περί του...οκλαδόν ...

... oλίγα διευκρινιστικά *

Το «οκλαδόν» είναι κυρίως στρατιωτικό παράγγελμα για στάση «χαλάρωσης» που δίνεται στους νεοσύλλεκτους ανάμεσα στις ασκήσεις.

Στα λεξικά, η παράθεση - όταν υπάρχει κάποιας ετυμολογίας, δημιουργεί περίεργους όσο και...στενάχωρους συσχετισμούς. Όπου : οκλαδόν είναι στάση «σταυροπόδι», ή «ανακούκουρδα», ή με «λυγισμένα τα σκέλη», ή ακόμα : α λα Τούρκα ( αυτό κι αν δεν είναι !...)
Υπάρχει επίσης συγγενής ρίζα με : οκνεύω δηλ. χαλαρώνω, τεμπελιάζω.
Και όκνος : απροθυμία, βραδύτης και βαριεστιμάρα...

Για να ολοκληρώσω το... ψυχοπλάκωμά μας, ή να οριοθετήσω τις όποιες «πιθανότητες» ανάτασής μας, πρέπει ίσως να σκεφθούμε πως  σαν αντίθετο του οκλαδόν θα μπορούσε να θεωρηθεί - ας πούμε : το ... jogging που πρώτο-καθιέρωσαν οι «επιτυχημένοι» Αμερικανοί.
Θα σκέφθηκαν οι άνθρωποι : τώρα έχουμε λεφτά... Ο.Κ ... Λοιπόν, ας καταφέρουμε να ζήσουμε περισσότερο να τα χαρούμε. Αμ 'δε !... Με το jogging αυτό ( ανάμεσα σε meetings, υπέρ-ατλαντικά ταξίδια, χρηματιστήρια, δημόσιες και οικογενειακές σχέσεις κλπ ... ) άρχισαν να ...ξεραίνονται πριν την ώρα τους με εμφράγματα και ανακοπές ώσπου το ... υπαναχώρησαν.

Την ευτυχία, έτσι και σου προκύψει πρέπει να την «ρουφήξεις», να αρκεσθείς στη «νομή» ή στην «επικαρπία» της. «Κυριότητα» δεν υπάρχει. Αυτή «πάει» στα ακίνητα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με άϋλο και ... κινητό !
Αυτά με όσους «εμπεδωμένους» πλούσιους ξεχνούν την λαϊκή θυμοσοφία όπου "τα σάβανα δεν έχουν τσέπες".
Ενώ ένας οπλίτης ή και...πολίτης της «Ψωροκώσταινας» είναι...οκλαδόν. Δεν έχει ακίνητα ή βλέψεις για...διασφαλίσεις. Γιατί είναι ο ίδιος ... ακίνητος !
Οι νεοέλληνες όμως, δυστυχώς, και μετά το στρατό συχνά-πυκνά βρισκόμαστε σε θέση ... οκλαδόν ! Που δεν είναι πια ό, τι το καλύτερο.

Ας ελπίσουμε και ευχηθούμε πως κάποτε θα τελειώσει αυτό το στάδιο της...βασικής μας εκπαίδευσης και θα σηκωθούμε : καταρχήν να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε και μετά να φωνάξουμε ... «Αέρα» ! - όχι πια στα βουνά, αλλά μέσα στα σπίτια και στα γραφεία μας και μέσα στη ... βουλή μας.
Αυτό το τελευταίο προτείνω και προτρέπω να το «πάρουμε» με τη διττή του έννοια : κυριολεξία και μεταφορά ...

-----------------------------------------------------------------------------------------
* για την ονομασία της «στήλης», που επέλεξε ο Θέμης Λιβεριάδης να «στεγάζει» τις συνεργασίες του στις εφημερίδες Μακεδονία-Θεσσαλονίκη και στο περιοδικό «Επιλογές».

Γονική Κατηγορία: Περιεχομενα
Κατηγορία: Χρονογραφηματα